недеља, март 18, 2012

Šta Google sve zna

Verovali ili ne ali Google ne skriva koje sve informacije ima o vama. Počnite od takozvane Kontrolne table. Ulogujte se sa nekim od naloga koje koristite za Google servise (Gmail, Picasa, Blogger itd.), prođite kroz svaki od njih i proverite šta tu sve piše o vama. Dalje, kliknite na Web History i proverite šta ste sve unosili u polje ze pretraživanje. Google čuva vaše upite kako bi vam sledeći put prikazao reklame za koje misli da bi vas interesovale. Ovaj istorijat možete obrisati ili čak i potpuno isključiti. Na kraju tu je i Google Ads menadžer gde možete definisati šta vas od reklama zanima a šta ne ili se jednostavno odjaviti (Opt out) sa servisa targetiranih reklama. Reklame će se i dalje pojavljivati ali one neće biti u vezi sa vašim interesovanjima.


U međuvremenu, preko linka Account Activity možete u vidu mesečnih izveštaja i da pratite šta Google zna o vama. Ono što nećete saznati jeste kakav uticaj na vas može imati ovo prikupljanje i kombinovanje podataka, šta će to sve Google-u i kome on te podatke može da ustupi.

Za slučaj da koristite Android uređaj, pogledajte kako da iz aplikacije koja dolazi uz njega proverite sva ova podešavanja.

Нема коментара:

Постави коментар