субота, март 10, 2012

VNC

Virtual Network Computing ili skraćeno VNC predstavlja rad na udaljenom računaru tako što se akcije tastaturom i mišem sa jednog računara putem mreže penose na drugi računar a u suprotnom smeru dolazi slika sa udaljenog računara kao odgovor na ove akcije. Tako imate osećaj kao da iz udobnosti svoje fotelje radite na računaru koji je u drugoj prostoriji, drugom delu grada ili na drugoj strani planete. Da biste ovo uspeli da realizujete, po običaju su vam potrebni serverska i klijentska VNC aplikacija: serverska se nalazi na udaljenom računaru kojem želimo da pristupimo i ona očekuje klijenta, koji se nalazi na vašem računaru, da se poveže, autorizuje i da mu preda kontrolu nad računarom. Serverska aplikacija podrazumevano osluškuje na portu 5900.

Pod grafičkim okruženjem KDE kao serverska aplikacija nam je dovoljan program Krfb dok ćemo sa klijentske strane koristiti Krdc, no, kako se u komunikaciji koristi standard pod nazivom RFB protokol, moguće je koristiti i neke druge programe poput TightVNC.

Šta ako vam je potreban VNC sa udaljenim računarom na kojem nije pokrenut server? Ako imate SSH pristup do udaljenog računara i to je rešivo.

Najpre ćemo se putem SSH (Secure Shell) povezati na udaljeni računar. Zatim iz komandne linije pokrećemo program Screen. Screen je program koji emulira terminal a među korisnicima je cenjen zbog toga što vam omogućuje da izađete iz Screen sesije i da posle ponovo nastavite sa njom kada to poželite. Dakle, iz programa Screen ćemo, ukoliko to već nije urađeno, prvo postaviti lozinku za VNC pristup pomoću sledećih komandi:

mkdir ~/.x11vnc
x11vnc -storepasswd lozinka ~/.x11vnc/passwd

Sada možemo da pokrenemo VNC server:

x11vnc -display :0 -rfbauth ~/.x11vnc/passwd &

Onda na lokalnom računaru pokrećemo VNC klijent, recimo TightVNC Viewer, i povezujemo se na udaljeni računar pomoću lozinke koju smo upravo postavili. Ukoliko dobijemo sliku, zahvaljujući blagodetima programa Screen, možemo pomoću tastera Ctrl+A pa D da izađemo iz Screen sesije a nakon toga i da prekinemo SSH konekciju (u protivnom bi prekidom SSH konekcije i VNC server prestao sa radom). Više o programu Screen možete videti ovde.

Jedina ozbiljna zamerka koju imam na korišćenje VNC-a jeste ta da, ukoliko ostavim radnu površinu udaljenog računara zaključanu, kada se povežem preko VNC-a i otključam je, ona automatski ostaje otključana i bilo kome ko je u tom trenutku u istoj prostoriji sa računarom...

Нема коментара:

Постави коментар