недеља, март 22, 2015

Virusi

Kada kažemo "kompjuterski virusi", obično mislimo na neželjene programe koji nam opterećuju računar, špijuniraju nas šta radimo, kradu nam šifre i imaju sposobnost da se repliciraju i šire sa računara na računar. Pošto je ovo široko polje delovanja za jednu klasu programa, sledi spisak tipova neželjenih programa (virusa) kategorisan po načinu njihovog delovanja.

Špjiuni (spyware)


Špijuni su programi koji prate ponašanje korisnika dok je na Internetu i onda te informacije prosleđuju interesnim grupama bez eksplicitne dozvole korisnika. Informacije je moguće analizirati kako bi vam bili ponuđeni novi proizvodi ili adekvatne reklame a moguće ih je i prodati trećim licima radi kreiranja targetiranih marketinških kampanja. Maliciozni špijuni beleže vaše login podatke i ostale lične informacije, takođe ih šalju određenim pojedincima ili grupama a u cilju krađe identiteta i daljih kriminalnih radnji.

Trojanci


Analogno Trojanskom konju, računarski trojanci pokušavaju da vas ubede kako vi na vaš računar instalirate legitimni softver dok on zapravo pokušava da instalira maliciozan program koji će vam učiniti neko zlo bez vaše dozvole i znanja. Ti maliciozni programi mogu:

  • obrisati vaše podatke
  • šifrovati vaše podatke i onda tražiti novčanu naknadu za dešifrovanje
  • instalirati dodatne programe koji će omogućiti trećim licima nesmetan pristup vašem računaru
  • izvršavati programe na vašem računaru
  • beležiti sve što kucate na tastaturi
  • hvatati skrinšotove vaše radne površine
  • krasti vaše lozinke
  • isključiti fajervol i antivirusni program
  • slikati vas pomoću veb kamere

Crvi


Crvi su programi koji imaju sposobnost da se šire sa računara na računar putem deljenih foldera, mejlova i slabih lozinki. Osnovna namena im je da omoguće DDoS napade i da kradu lozinke.

Rutkit


Rutikit je program koji omogućava privilegovan daljinski pristup računaru krijući svoje prisustvo. Rutkit se obično instalira zahvaljujući nekom propustu na sistemu ili razbijanjem lozinke. Jednom instaliran, omogućava napadaču da se neopaženo prijavi na sistem kao privilegovan korisnik.

Rensomver (ransomware)


Rensomver programi obično šifruju podatke na vašem računaru tražeći od vas da platite određeni novčani iznos kako bi on bio dešifrovan odnosno otključan. U ređim situacijama ovi programi vam samo zaključaju pristup računaru, bez manipulacije nad vašim dokumentima.


Potencijalno neželjeni programi


Ovo su programi koji dolaze u paketu sa drugim programima i koje vi svesno ili nesvesno instalirate ali čija je upotrebna vrednost diskutabilna. Ove programe je često teško deinstalirati a ometaju rad korisnika iskačućim prozorima u kojima se prikazuju reklame i pozivi da kupite neki program ili platite uslugu.


Нема коментара:

Постави коментар