понедељак, фебруар 17, 2014

Više lica Guglovog Hroma

Gugl Hrom je zamišljen ne kao tradicionalni program za navigaciju kroz veb stranice već kao interfejs za veb. Odlikuju ga brzina i jednostavnost interfejsa a svojom pojavom je pored tema i ekstenzija po prvi put u svet brauzera doneo i podršku za veb aplikacije. Naravno, čim dolazi iz kompanije Gugl, to znači da je pun mehanizama pomoću kojih prati akcije korisnika te da te informacije redovno šalje svom Tvorcu. Hromium je verzija programa oslobođena Guglovih uplitanja. Zapravo, Hrom se pravi tako što se na Hromium dodaju elementi kao što su alati za praćenje, povratne informacije i automatsko instaliranje novih verzija. Dakle, ako volite Hrom a nemate poverenja u Gugl, instalirajte Hromium. Hromium nije jednostavno instalirati. Program se distribuira u vidu izvornog koda koji je potrebno sami da kompajlirate na svom računaru. Kako velika većina korisnika računara nije vična tome, na sajtu www.majorgeeks.com možete naći spakovan ažuriran i već kompajliran program koji je samo potrebno raspakovati i pokrenuti.



Postoji još programa zasnovanih na dobrom Hromu. Na primer, tu je SRWare Iron koji se ne razlikuje ništa bitno u odnosu na Hromium sem što su mu neke od opcija podrazumevano nakon instalacije isključene a treba spomenuti i Comodo Dragon koji na osnovni Hromium dodaje mogućnost korišćenja Comodo DNS-a i sopstveni program za automatsko ažuriranje mada voli i da presreće HTTPS saobraćaj i prikazuje "reklame od poverenja" pa bi ga se trebalo kloniti.

Makston za Linux je takođe baziran na Hromu što ćete videti čim ga prvi put pokrenete:


S obzirom na to da je u pitanju tek prvo izdanje ovog brauzera, neke opcije će vam u startu nedostajati. Na primer, nema ugrađenu alatku za upravljanje kolačićima ali je zato dobro što podržava sve dodatke i veb aplikacije koje su na raspolaganju za Hrom pa lako možete nadograditi program onim što vam nedostaje, npr. Vanilla Cookie Manager za gore opisani problem.

Listu preporučenih dodataka i proširenja možete videti ovde.

Нема коментара:

Постави коментар