субота, фебруар 16, 2013

Reinstalacija Windowsa

Činjenica je da Windows treba reinstalirati s vremena na vreme. Nakupi se svakakvog đubreta, sistem je sve sporiji i sporiji i neki put se više isplati pregaziti ga svežom instalacijom nego lupati glavu šta se dešava, gde sada škripi i šta se to instaliralo/pokrenulo u pozadini a da mi toga nismo ni bili svesni. To je Windows. Elem, reinstalacija nije komplikovana, problematičan deo je očuvanje podataka i podešavanja. Da probamo da pobrojimo korake koje je potrebno preduzeti kako bismo imali sve očuvano i na svom mestu i nakon reinstalacije operativnog sistema.
  1. Treba napraviti spisak trenutno instaliranih programa. To se može uraditi pomoću programa CCleaner ili uz par komandi poput dir "c:\Program Files" i dir "c:\Program Files (x86)". Ako prostor na bekap mediju nije problem (eksterni disk ili druga particija), predlažem da se za svaki slučaj iskopiraju ova dva direktorijuma.
  2. Pravljenje kopije trenutnih podešavanja i dokumenata. Pokrećemo program pod nazivom Windows Easy Transfer koji dolazi zajedno sa operativnim sistemom i izaberemo opciju This is my old computer. Što se dokumenata tiče, možete za svaki slučaj da kopirate i celo stablo c:\Users, nikad se ne zna.
  3. Pravljenje kopije podešavanja programa. Utrošili smo neki napor da podesimo omiljene programe, hajde da pokušamo to sve da sačuvamo. Najpre treba bekapovati c:\Users\Ja\AppData direktorijum. Neki programi podešavanja čuvaju u direktorijumu u kojem su instalirani, zato smo i pravili kopiju ovih direktorijuma u koraku broj 1. Takođe, programi snimaju podešavanja i u Registry bazu. Najbolje je bekapovati i ove fajlove pa ih kasnije otvarati offline po potrebi.
  4. Bekap instaliranih drajvera
  5. Reinstalacija operativnog sistema
  6. Insaliranje drajvera ako nešto od uređaja nije prepoznato
  7. Oporavak podešavanja i dokumenata:  Windows Easy Transfer pa opcija This is my new computer.
  8. Instaliranje programa
  9. Oporavak podešavanja programa
E sad, ja nisam ovo probao ali hoću prvom prilikom kada bude došlo vreme za reinstalaciju Windowsa :-)

Нема коментара:

Постави коментар