субота, октобар 27, 2012

Malo privatnosti, molim

Par saveta kako da poboljšate vašu privatnost na Internetu i kako da se zaštitite od neželjenih pogleda.

  1. Instalirajte Adblock Plus, dodatak za Firefox, Chrome i još neke popularne Internet čitače. Pomoću ovog dodatka ćete ukloniti reklame sa stranica koje posećujete ali i blokirati sajtove koji prate vaše navike. Nakon što ga instalirate, idite na podešavanja i dodajte EasyPrivacy+EasyList filtar. Korišćenjem Adblock Plus dodatka dižete vašu privatnost na viši nivo ali i ubrzavate učitavanje stranica.
  2. U podešavanjima za Internet čitač štiklirajte opciju Tell websites I do not want to be tracked
  3. Kolačići. Najbolje bi bilo u podešavanjima isključiti sve kolačiće i onda postepeno sajtovima koje često posećujete i kojima verujete omogućiti da ostavljaju svoje kolačiće na vašem računaru. Ako vam je ovo previše komplikovano ili oduzima previše vremena, onda uključite prijem kolačića a isključite opciju Accept third-party cookies. Možete izabrati i opciju Keep cookies until I close Firefox ali na taj način gubite sve kolačiće svaki put kada isključite čitač. Kolačići mogu da budu korisni kada u sebi sadrže informacije o recimo podešavanjima koja ste sami izabrali za određene sajtove pa je po meni ipak bolji prvi (mukotrpniji) način upravljanja kolačićima.
  4. Isključite referer: u polju za adresu otkucajte about:config zatim u polje za pretragu ukucajte reč referer i trebalo bi da se pojavi linija u kojoj piše network.http.sendRefererHeader. Kliknite dva puta i stavite vrednost 0.
  5. Instalirajte dodatak HTTPS Everywhere. Ovaj dodatak forsira korišćenje HTTPS protokola nad HTTP-om kada god je to moguće čime u znatnoj meri smanjujete rizik od toga da neko špijunira vašu komunikaciju sa sajtovima koje posećujete.
  6. Naravno, tu je i dodatak Ghostery o kojem smo ranije već pisali.

Нема коментара:

Постави коментар