субота, септембар 29, 2012

Aplikacije u džepu

Ideja portabilnih aplikacija je da funkcionišu nezavisno od operativnog sistema. Obično se pokreću sa nekog eksternog medija poput USB diska gde smeštaju i sva svoja podešavanja i podatke, a po pravilu ne ostavljaju tragove na operativnom sistemu na kojem se izvršavaju (na primer u bazi registry ili u korisničkom direktorijumu kako je to običaj). Prednost upotrebe portabilnih aplikacija je to što svoje omiljene programe (a i podatke) možete nositi sa sobom na flešu i što ih možete koristiti na bilo kom računaru, naravno ako vam vlasnik računara dozvoli da mu gurnete svoj fleš :-)

PortableApps.com je verovatno najpoznatija kolekcija besplatnih portabilnih aplikacija koja, sem programa, sadrži i lep interfejs koji podseća na Windows start meni, zatim sajt sa kojeg pomoću interfejsa možete preuzeti željene aplikacije, sistem obaveštavanja o novim verzijama programa i još neke manje ili više korisne stvarčice.


LiberKey je još jedan paket besplatnih portabilnih aplikacija na koji treba obratiti pažnju, opet sa sve menijem, programima koji na klik mogu da se preuzmu i ostalim stvarima koje imamo i kod PortableApps.com. Jedini problem koji trenutno postoji sa LiberKey je to što nije bilo novih verzija aplikacija već dva meseca a od programera ni traga ni glasa. Neki kažu da je projekat mrtav a neki da su programeri u zatvoru i da čekaju na kauciju :-)


winPenPack je fokusiran na programe otvorenog koda. Možda niste navikli na programe kao što su Libre Office, GIMP, Pidgin i Audacity ali verujte mi da su jako dobri i da bez problema mogu da zamene svoje komercijalne pandane. Verzija 4.3 sadrži 39 programa grupisana u 9 kategorija i, naravno, besplatna je za korišćenje.


Kako bilo, ništa vas ne sprečava da isprobate ove besplatne a zaista sjajne programe i možda kreirate neki sopstveni prenosni oblak aplikacija i podataka.

Нема коментара:

Постави коментар