недеља, јул 21, 2013

Obuzdajte Registar

Registar je važan deo Vindouz operativnog sistema koji sadrži bitne informacije o sistemu poput, gde se nalaze programi, koje dinamičke biblioteke (DLL fajlovi) se dele između programa, šta se nalazi u vašem Start meniju, poslednje otvarani dokumenti, detalji o instaliranim i deinstaliranim programima itd. Ove informacije su organizovane u tzv. ključeve. U idealnom svetu, sve što jednom uđe u Registar a kasnije više nije potrebno (na primer, nakon što deinstalirate neki program), trebalo bi da i nestane iz Registra. No, s obzirom na to da govorimo o Vindouzu, stvari nisu takve. Vindouz konstantno nešto upisuje u Registar a retko ili gotovo nikad briše iz njega. Da ne krivimo samo operativni sistem, i sami programi su krivci: tokom deinstalacije programa, većina njih ne obriše sve svoje repove za sobom. Kao rezulat svega ovoga imamo veliki Registar pun nepotrebnih ili nevažećih informacija, koji usporava sistem i čini naš život i rad za računarom neprijatnijim.

Free Windows Registry Repair je besplatan program koji vam može pomoći oko popravke/brisanja nevažećih ključeva. Brzina i jednostavan interfejs su glavne odlike ovog programa a od jako bitnih opcija tu su i pravljenje rezervne kopije Registra pre nego što se pristupi rešavanju problema kao i pravljenje tačke oporavka u slučaju da obrišete nešto što zaista ne bi trebalo.


Program se bavi samo Registrom. Za slučaj da želite sveobuhvatnije čišćenje sistema, upoznajte se sa čistačima nereda.

A legenda kaže da se veličina Registra nikada ne smanjuje, da se on povećava čak iako brišete ključeve iz njega. Vremenom glomazni Registar sa puno rupa u sebi počinje da usporava pokretanje računara i da utiče na performanse sistema. Rešenje je program koji služi za defragmentaciju Registra. Dakle, kao što imamo programe za defragmentaciju diskova, tako imamo i besplatan program RegDefrag koji će najpre analizirati vaš Registar a onda i predložiti akciju.


Нема коментара:

Постави коментар