недеља, октобар 07, 2012

Tačka oporavka

System Restore je korisna alatka Vindouz operativnih sistema pomoću koje stanje sistema možete vratiti u neko pređašnje stanje. Primera radi, instalirate neke drajvere ili programe posle kojih sistem počne čudno da se ponaša. Pokušate da ih deinstalirate ali sistem i dalje odbija saradnju. Rešenje: vratite sistem u stanje kada je radio normalno pomoću opcije System Restore.

Kako se koristi System Restore? Pre svega potrebno je da ovaj alat bude uključen: Desni klik na Computer pa System Protection, klik na Configure pa izaberite Restore system settings and previous versions of files. Od sada će Vindouz nakon svake kritične nadogradnje napraviti tzv. tačku oporavka. Tačke oporavka možete i sami napraviti: ako smatrate da vam sistem radi kako treba ili ako želite da se poigrate sa podešavanjima za koja niste sigurni da ćete kasnije umeti da vratite na staro, kliknite na System Protection pa Create.

Kako se vratiti na pređašnje stanje? Ako je Vindouz moguće normalno pokrenuti, onda ćemo da kliknemo na Start, otkucamo System Restore i pokrenemo program. Izaberemo željenu tačku oporavka i pustimo Vindouz da odradi ostatak posla umesto nas. Nakon toga sledi restart računara kada bi sve trebalo da radi kao i pre.


Ako Vindouz neće da se pokrene normalno, pokušaćemo sa Sejf modom: za vreme pokretanja računara a pre nego što se pojavi Vindouz logotip, potrebno je pritiskati taster F8. Ako smo uboli pravi trenutak pojaviće se meni iz kojeg možemo da pokrenemo Sejf mod. U Sejf modu je pokrenut minimum drajvera i programa potreban za funkcionisanje Vindouza. Tačku oporavka biramo na isti način kao i kod normalnog pokretanja.

Ako Vindouz odbija da se pokrene i u Sejf modu, možemo da pokušamo sa Vindouz instalacionim diskom. Pokrenemo računar pomoću diska, izaberemo jezik i vremensku zonu i kliknemo na Repair your computer i tada možemo da izaberemo tačku oporavka. Ovaj metod ume da omane zbog nekompatibilnosti Vindouz instalacionog diska i naknadnih zakrpa koje su se vremenom pojavile. Rešenje bi bilo u kreiranju System Repair diska ali o tome neki drugi put.

Tačke oporavka se smeštaju u folder System Volume Information i njegovu veličinu birate na Configure dugme. Obično je to 10% od veličine diska/particije ali možete da ga smanjite ako imate problema sa slobodnim prostorom. U tom slučaju očekujte da ćete imati manje tačaka oporavka na raspolaganju. Na žalost, nije moguće obrisati pojedine tačke oporavka ako smatrate da vam neka od njih ne treba i da bespotrebno zauzima prostor. Možete obrisati ili sve tačke oporavka preko Configure pa Delete ili možete obrisati sve sem poslednje tako što ćete pokrenuti Disk Cleanup, kliknuti na Clean up system files pa na drugom tabu izabrati Clean up.


Šta još od sistemskih fajlova može da obriše Disk Cleanup :-)

Нема коментара:

Постави коментар