среда, мај 01, 2013

Čistači nereda

Što više koristimo računar sa instaliranim Vindouz operativnim sistemom, sve više se nakupi đubreta u vidu zaostalih datoteka i nepotrebnih programa koji se samo gomilaju, zauzimaju prostor i neretko usporavaju sistem.

Prvi alat kojem svi pribegavaju u ovakvim situacijama je CCleaner. Ovaj program pronalazi nepotrebne sistemske fajlove, zatim privremene i keširane datoteke sa Interneta a može da pronađe i "viškove" kod nekih popularnijih programa i paketa (Adobi, Java, Stim itd.). Uz to ima i korisne alatke za brisanje nevažećih ključeva iz Registra, menadžment programa koji se pokreću zajedno sa Vindouzom i temeljno brisanje podataka sa diskova (popularni šreder).


KCleaner se deklariše kao najefikasniji program za pronalaženje (i uklanjanje) nepoželjnih datoteka i on zapravo samo to i radi. Jednostavan interfejs, lakoća upotrebe i predaja potpune odgovornosti korisniku u pogledu toga šta treba obrisati. Program ima i tzv. automatski mod kada će periodično raditi sav posao umesto vas.


SlimCleaner uvodi zajednicu u celu priču tako da, pre nego što odlučite bilo šta da uradite, možete iz samog programa da pristupite sajtu i da vidite šta drugi misle o tome, da li je bezbedno ukloniti nešto ili ne, koja je korist od toga što vam troši resurse. SlimCleaner uprkos svom imenu ostavlja utisak čistača na steroidima pošto, sem uklanjanja nepotrebnih datoteka, nudi mogućnost analize programa koji se pokreću zajedno sa sistemom, servisa, grešaka u Registru, može da vam prikaže za koje instalirane programe postoje nove verzije na Internetu, vrši analizu zauzeća prostora na diskovima, ima ugrađen šreder i defragmenter, pronalazi duplikate...


Još jedan takmac pod nazivom Wise Disk Cleaner je program na koji se vredi osloniti. Pored klasičnog čistača nepotrebnih datoteka poseduje i deo koji se bavi uklanjanjem sistemskih komponenti koje se čine nepotrebnim a došle su prilikom instalacije sistema a tu je i nezaobilazni defragmenter.



Svi pobrojani programi su besplatni a ako želite sami da proverite koji folderi i fajlovi zauzimaju najviše mesta na vašem računaru, probajte neki od besplatnih alata pravljenih u tu svrhu. Ukoliko želite samo Registar da optimizujte, pogledajte ovde kako to možete da uradite.

Нема коментара:

Постави коментар