субота, септембар 29, 2012

Oporavak izgubljenih datoteka

Svakome se desi da greškom nešto obriše sa računara. Pošto se prilikom brisanja datoteka one fizički ne uklanjaju sa diska već sistem samo "zaboravi" na njih, oporavak je moguć. Prvo i osnovno pravilo u slučaju da primetite da vam fali neki bitan dokument jeste da prestanete da snimate bilo šta na taj disk odnosno particiju. Time smanjujete šanse da neki novi dokument presnimite preko starog i nepovratno ga izgubite. Nakon toga je potrebno pokrenuti neki od specijalizovanih programa za oporavak datoteka koji će proći kroz ceo disk i pokušati da spase što se spasti da. Opet je bitno podesiti program tako da oporavljene dokumente ne snima na isti disk/particiju sa kojeg se vrši čitanje podataka već na neku drugu.

Program PhotoRec nije, kao što mu to ime sugeriše, sposoban da prepoznaje samo grafičke datoteke već u sebi sadrži potpise više od 225 tipova datoteka. Ova baza potpisa je jako korisna zbog načina na koji PhotoRec vrši oporavak obrisanih podataka: program prolazi kroz disk blok po blok tražeći potpise datoteka iz svoje baze i kada uspešno prepozna datoteku on je sačuva kao novi dokument. Ovakav način rada donosi veliku verovatnoću da ćete uspešno oporaviti izgubljeni dokument. Mana je što imena datoteka nisu prepoznata tako da ćete morati ručno da otvorite i pregledate svaki oporavljeni dokument dok ne nađete ono što tražite. Ne možete programu reći "Pronađi mi obrisani dokument pod nazivom Spisak.doc" pošto je naziv tog dokumenta nestao njegovim brisanjem sa sistema. Podaci su možda još uvek tu ali podaci o podacima (metapodaci) poput naziva datoteke, veličine, lokacije itd. su nestali.


PhotoRec je besplatan program i radi pod Vindouzom, Linuksom i Mekom.

Evo i jednog programa specijalizovanog za Vindouz i sisteme datoteka FAT32 i NTFS. Za razliku od programa PhotoRec vidimo da Recuva za većinu datoteka zna nazive kao i originalne lokacije a kada su u pitanju slike može se videti i umanjeni prikaz tako da znamo šta tražimo :-)


Preporuka je da, ako se nezgoda desi, prvo pokrenete ovaj program pa, ako ne nađete ono što tražite, onda pokrenite tešku artiljeriju (PhotoRec) koja će iscediti i poslednji bajt sa vašeg diska.

Recuva je takođe besplatan program i možete ga preuzeti sa adrese www.piriform.com/recuva a da spomenemo i Pandora Recovery koji nismo imali prilike da probamo ali deluje obećavajuće.

Нема коментара:

Постави коментар