недеља, септембар 09, 2012

Linux i virusi

Postoji nekoliko razloga zbog kojih u ovom trenutku postoji zanemarljivo malo virusa za Linux a i to što postoji je više na nivou koncepta nego što predstavlja stvarnu pretnju.
  1. Tržišno učešće Linuxa među desktop operativnim sistemima je malo pa stoga trenutno nije interesantno piscima virusa.
  2. Programi se instaliraju iz proverenih izvora tzv. repozitorijuma. Nema skidanja programa preko torenta, warez sajtova ili deljenja putem USB diskova; repozitorijumi su sigurna mesta za sav softver koji vam je potreban, plus, svi paketi se digitalno potpisuju.
  3. Otvoreni kod znači da svako može da vidi šta taj program zaista radi, da li ima skrivenih zamki ili propusta. Iako ovo znači da i potencijalni napadač može lakše da uoči i iskoristi propuste u programu, uvek je više onih koji će prijaviti rupu u kodu i predložiti ispravku nego onih koji će je zloupotrebiti.
  4. Mnoštvo različitih distribucija sa različitim verzijama kernela, biblioteka i instaliranih programa tako da je prosto nemoguće targetirati iole značajniju grupu potencijalnih žrtava
  5. Sistem privilegija. Običan korisnik može da piše i briše samo u okviru svog home direktorijuma tako da nije u stanju da ugrozi sistem.
Ne može se reći da je Linux imun na viruse ali je sigurno da je svojim dizajnom mnogo otporniji od recimo Windowsa. A ako ste već zaglavili sa Windowsom, evo par saveta kako da očistite viruse sa računara...

Нема коментара:

Постави коментар