недеља, март 11, 2012

Patka umesto Gugla

Ukoliko ste zabrinuti zbog količine podataka koje Gugl prikuplja o vama svaki put kada putem ovog sajta pretražujete Internet, ima alternativa.

Ixquick je takozvani metapretraživač, odnosno, prikazuje rezultate nekoliko drugih Internet pretraživača pri tom rangirajući relevantnost rezultata zvezdicama od 1 do 5. Ono što je najbitnije u celoj priči, Ixquick je prvi pretraživač koji ne beleži vašu IP adresu, odnosno, sem jednog kolačića koji se zove preferences a koji služi za to da sačuvate podešavanja vaših pretraživanja, ništa drugo se ne beleži o vama ili na vašem računaru. Sestrinski sajt Startpage takođe ne beleži ništa o vama a prilikom pretraživanja koristi Gugl bazu. Neki kažu da je Startpejdž u stvari Gugl kakav bi trebalo da bude a ne kakav jeste. Na kraju spomenimo i DuckDuckGo koji, pogađate, takođe ne beleži vašu IP adresu prilikom pretrage, a za pretraživanje koristi Yahoo! direktorijum, Vikipediju, Volfram Alfa ali i sopstvenu bazu - ima svog robota koji obilazi sajtove.

Na karju krajeva, možete instalirati besplatan dodatak za Fajerfoks pod nazivom Searchonymous a koji služi za to da anonimno pretražujete Internet preko Gugla čak iako ste prijavljeni na svoj Gugl, Dži mejl ili Jutjub nalog. Ovo se postiže tako što se određeni kolačići koji služe za praćenje blokiraju ili se generišu nasumično pa tako ne mogu biti povezani sa vama.


Нема коментара:

Постави коментар