субота, април 05, 2014

Lansiraj svoje dokumente u orbitu

Pydio (Put Your Data In Orbit), iliti po naški Pajdo, je veb aplikacija za deljenje i upravljanje dokumentima. Pajdo je pisan u programskom jeziku PHP-u tako da vam treba veb server sa podrškom za PHP i za početak to je to. Aplikacija može da radi i bez baze podataka oslanjajući se samo na sistem datoteka ali za veće projekte koji iziskuju više od 50 registrovanih članova preporučuje se da imate instaliranu i MySQL bazu podataka. Aplikacija omogućuje pre svega podizanje dokumenata i njihovo organizovanje u direktorijume i tagovanje. Dalje, tu je deljenje dokumenata, kako među članovima tako i anonimusima. Na dokumente je moguće postavljati lozinku za preuzimanje. Interfejs je veoma prijatan za rad, podržava tehniku prevuci i pusti a vidimo da i desnim klikom na pojedine elemente iskače kontekstni meni. Uz sve nabrojano, Pajdo je besplatan i kao što smo rekli, za početak ne zahteva bazu podataka tako da ga lako možete instalirati i isprobati kako biste se uverili da li zadovoljava vaše potrebe.


Još jedna besplatna veb aplikacija iste namene koja radi bez baze podataka je QuiXplorer. Nudi standardne opcije upravljanja korisnicima i njihovim privilegijama te naravno rada sa fajlovima. Moram da prijavim da mi na Fajerfoksu nije radilo dugme za podizanje dokumenata dok je pod Hromom (tačnije Makstonom) sve radilo bez greške.


I na kraju još jedan dokaz koliko je otvoren kod dobra stvar: neko je uzeo gorepomenuti QuiXplorer, implementirao u njega ExtJS biblioteku pa smo tako dobili eXtplorer, veoma korisnički nastrojenu aplikaciju za rad sa datotekama u oblaku.


Ako vam treba nešto jednostavnije što će samo da prikaže datoteke na serveru i omogući posetiocima da ih preuzmu bez prolaženja procedure registracije, organizacije i ostalog, pogledajte specijalno pravljene  veb aplikacije za listanje fajlova.

A da li vas zanima kako da pokrenete sopstveni oblak po uzoru na Gugl i Majkrosoft drajvove?

Нема коментара:

Постави коментар