недеља, децембар 29, 2013

UAC

UAC iliti Kontrola korisničkih naloga je bezbednosna alatka koja se pojavila sa Vindouzom Vista i nastavila da se razvija sve do trenutno aktuelne Osmice. I, dok je UAC u Visti bio jako dosadan tražeći od vas dozvolu i za tako benigne radnje kao što je dodavanje nove prečice u startni meni, od Sedmice pa naovamo stvari postaju daleko prihvatljivije. Da se razumemo, ko sebe doživljava kao administratora operativnog sistema, pa makar to bio i Majkrosoftov operativni sistem, sigurno će isključiti ovu opciju još tokom instalacije Vindouza. Međutim, koje su koristi od UAC? UAC sprečava neautorizovane promene na računaru. Te promene mogu biti inicirane od strane programa, virusa ili drugih korisnika. UAC se stara o tome da te promene budu odobrene od strane administartora odnosno od strane vas i to na način da prikazuje prozorčić u kojem piše da ta i ta aplikacija pokušava da uradi to i to, da li se slažete:


U modernim operativnim sistemima, programi se izvršavaju bez administratorskih ovlašćenja: ne mogu da menjaju sistemske datoteke ili delove Registra koji nisu u vezi sa samim programom, ne mogu da instaliraju nove programe. Kada neki program pokuša da uradi nešto na nivou sistema, UAC prikazuje gore pomenuti prozor tražeći dozvolu korisnika. Ako kliknete na Yes, aplikacija dobija administratorske privilegije koje će važiti sve do okončanja rada iste. Promenu podešavanja oko UAC možete izvršiti tako što ćete u startnom meniju otkucati uac i onda kliknuti na Change UAC Settings. Postoje četiri nivoa podešavanja od Always notify koji je veoma naporan po korisnika i sveukupan korisnički doživljaj rada za računarom, preko Notify me only... koji je podrazumevani nivo do Never notify čime isključujete UAC što nije preporučljivo.

UAC je glup kao i sve ostalo što dolazi iz Majkrosofta: ne zna kakve izmene će biti izvršene na sistemu niti kakav uticaj će te izmene imati na ponašanje. Tu je da vam kaže da ste kliknuli na nešto i to je to. Na vama je da dalje vidite da li želite još jednom da kliknete ili ne.

Više o svemu ovome na www.7tutorials.com

Нема коментара:

Постави коментар