субота, март 23, 2013

CMS

CMS je sistem za upravljanje sadržajem. To znači da se ovaj sistem sastoji od interfejsa pomoću kojeg je moguće pisati, objavljivati i menjati sadržaje u vidu postova. Najpoznatiji CMS-ovi su svakako Joomla, Drupal i Mambo i sve ih krasi karakteristika da u pozadini morate imati bazu podataka (najčešće MySQL) u koju će se smeštati vaši postovi. Šta ako vaš hosting plan ne uključuje korišćenje baze podataka? U tom slučaju ćemo potražiti CMS koji podatke ne smešta u bazu već za to koristi običnu tekstualnu datoteku (tzv. flat-file). Jedan od takvih je i CMSimple.


U pitanju je mali, brz, jednostavan za instalaciju i jednostavan za korišćenje, modularan sistem za upravljanje sadržajem koji ne zahteva bazu podataka. Pogodan je za, kako je već rečeno, hosting u koji nije uključeno korišćenje baze podataka, zatim za početne korake u pravljenu sajtova i učenje upravljanja sadržajem. Program je otvorenog koda i besplatan je za upotrebu.

Korisni linkovi:


Ukoliko želite da napravite sajt koji je više tipa uputstva ili enciklopedije, pogledajte kako to možete uraditi pomoću Wiki-ja.

Нема коментара:

Постави коментар