уторак, март 22, 2011

MTU

Nedavno je počeo da me muči nezgodan problem u smislu da Pidgin više nije hteo da se poveže na MSN dok nekako u isto vreme ni Firefox više nije bio u stanju da pošalje veće forme. Nakon malo istraživanja po Internetu došao sam do zaključka da bi trebalo promeniti vrednost MTU. MTU se može promeniti  ili na ruteru ili na računaru koji ima problema sa slanjem podataka. Pošto su mi i Pidgin i Firefox bez problema radili na ostalim računarima, rešio sam da promenu izvršim na problematičnom računaru. Podrazumevana vrednost iznosi 1500 a metodom isprobavanja sam došao do toga da najveća vrednost MTU pri kojoj ova dva programa rade kako treba iznosi 1460 pa sam istu i postavio komandom ifconfig. Da bi promena bila aktivna svaki put kada se računar restartuje, u datoteci /etc/rc.local sam dodao sledeću liniju:

ifconfig eth0 mtu 1460

Kako se pronalazi optimalna vrednost za MTU? Najpre, već pomenutom komandom ifconfig postavimo vrednost na 1500. Onda krenemo da pingujemo neku destinaciju paketima od 1472 bajta:

ping -M do -s 1472 www.google.com

Ukoliko je sve u redu - ne diramo ništa: MTU od 1500 je optimalna vrednost (1472 bajta veličina paketa + 28 bajtova za ping zaglavlje). Ukoliko ping ne stiže do destinacije, smanjujemo veličinu paketa dok ne stignemo do najveće vrednosti kod koje ping prolazi. Na tu vrednost dodajemo 28 i to je to (u mom slučaju 1432+28=1460).

Нема коментара:

Постави коментар