недеља, октобар 13, 2013

Skajp u kafezu

Skajp je danas verovatno najpopularniji program za VoIP i razmenu tekstualnih poruka i trenutno se nalazi u vlasništvu svima dobro poznate firme Majkrosoft. Skajp je program zatvorenog koda što znači da niko sem ljudi koji su radili na njegovom razvoju ne zna kako on funkcioniše i šta se zaista dešava ispod haube. Saobraćaj koji program proizvodi je šifrovan odnosno nije čitljiv za običnog smrtnika i postoji čak i kada ne koristite program. Stoga, mi koji smo navikli na otvoren kod i besplatno pivo, oprezno postupamo kada instaliramo Skajp na Linuks...

Najpre ćemo kreirati grupu skype komandom

# groupadd skype

Nakon toga dodajemo novog korisnika (kojeg ćemo takođe nazvati skype)

useradd -m -g skype -G audio,video -s /bin/bash skype

Ideja je da na sistemu napravimo novog korisnika pod novom grupom koji će nam koristiti samo za Skajp i ništa drugo. Korisniku skype dodeljujemo grupe skype, audio i video, a možda mu bude bilo potrebno dodeliti i grupe pulse-access i pulse-rt. Skype od verzije 4.3 koristi isključivo PulseAudio tako da ćete morati i to da imate instalirano. Sledeći korak je dodavanje sledeće linije u datoteku /home/skype/.bashrc:

export DISPLAY=":0.0"

Za kraj ćemo definisati alias u datoteci ~/.bashrc:

alias skype='xhost +local: && su skype -c skype' 

Sada ćemo jednostavno sa svog naloga ukucati skype svaki put kada želimo da pokrenemo program Skajp. Ako smo kreirali korisnika skype bez lozinke, ne bi trebalo da nas pita za bilo kakvu lozinku. U protivnom, kucamo lozinku skype korisnika. Ako ne želimo da svaki put kucamo lozinku, pomoću programa visudo ćemo na kraju datoteke dodati sledeću liniju:

%wheel ALL=(skype) NOPASSWD: /usr/bin/skype

a alias definisati kao

alias skype='xhost +local: && sudo -u skype /usr/bin/skype'

Više o svemu ovome na Arč vikiju.


Нема коментара:

Постави коментар