среда, август 22, 2012

Slikom u svet

Kako na Internet plasirati video koji u realnom vremenu snimate pomoću svoje web kamere? Prvo nam treba program pod nazivom Yawcam. U pitanju je besplatno ostvarenje otvorenog koda prevashodno namenjeno baš prenosu živog videa. Nakon instalacije i pokretanja programa uključujemo Stream i HTTP izlaz. Stream služi za prenos videa u realnom vremenu dok HTTP prikazuje trenutnu statičnu sliku prilikom svakog učitavanja web stranice. No, da bismo mogli bilo šta da vidimo u web čitaču, potrebno je da se poigramo portovima na ruteru. Yawcam za prenos videa koristi port 8081 a za statične slike port 8888 pa je na ruteru potrebno baš ove portove proslediti na računar na koji je povezana web kamera (u našem primeru taj računar ima adresu 10.0.0.101).


Sada možemo pokrenuti web čitač i najpre proveriti da li se slika vidi u lokalnoj mreži tako što ćemo ukucati lokalnu adresu računara, dvotačku pa port, recimo http://10.0.0.101:8081 a onda proveriti i kako to sve izgleda spolja tako što ćemo umesto lokalne adrese ukucati javnu adresu, na primer http://74.125.228.74:8081.

Ukoliko se video ne vidi, najpre ćemo proveriti firewall i po potrebi odblokirati Yawcam i/ili Javu. Takođe, ako vam je mreža podešena tako da imate modem kojim se povezujete na Internet a na modem je povezan ruter pa tek na ruter računar sa kamerom, onda ćete, sem na ruteru, morati i na modemu da podesite portove ili, kako Viktor kaže, da modem prebacite da radi u bridž modu ali o tome nekom drugom prilikom.

Нема коментара:

Постави коментар