недеља, новембар 20, 2011

DMA molim, ako je ikako moguće

Na jednom starijem računaru koji u sebi još uvek ima ATA diskove, odjednom se pojavio problem seckanja muzike tokom neke pozadinske aktivnosti. Primera radi, prilikom kopiranja datoteka ili rada antivirusnog programa muzika je bila užasno izobličena. Ako se ovo desi prvo što treba proveriti jeste da li diskovi rade u DMA ili PIO modu: otvori se Device Manager, klikne se na IDE ATA/ATAPI controllers i onda se za svaki disk kontroler proveri Transfer mode. Ako je Current transfer mode DMA onda je sve u redu a ako je transfer mode PIO onda to ne valja.


Pod uslovom da disk podržava DMA, da bismo pokušali da prebacimo disk iz PIO u DMA režim rada najpre je potrebno da se postaramo da je disk sa pločom povezan putem 80-pinskog IDE kabla a ne 40-pinskog. Na sledećoj slici se vidi razlika između ova dva kabla:


Generalno gledano, 80-pinski IDE kabal ima isti priključak kao i 40-pinski ali je duplo gušći :-) Nakon što smo se uverili da koristimo odgovarajući kabal, sa ovog linka ćemo preuzeti skript pod nazivom resetdma.vbs, pokrenuti ga i, kada on završi posao, restartovati računar. Nakon ovoga seckanje bi trebalo da prestane a u Device Manageru bi Transfer mode trebalo da stoji na DMA.

Нема коментара:

Постави коментар