понедељак, јул 06, 2009

Računar u računaru

Virtuelna mašina je posebna vrsta programa koja emulira rad računara. Ovakav računar ima sopstvene (virtuelne) resurse poput hard diska i memorije i na njega je moguće instalirati operativni sistem. Na ovaj način je na primer moguće instalirati i pokrenuti Vindouz XP a zatim i programe koji rade pod Vindouzom a sve to ne napuštajući Linuks.

Jedan jako dobar a uz to i besplatan program za ovu namenu je VirtualBox. VirtualBox možete pokrenuti pod raznim platformama poput Vindouz, Linuks i Mek i na njega možete instalirati razne DOS, Vindouz i Linuks operativne sisteme. VirtualBox možete iskoristiti da isprobate neki novi operativni sistem bez da ga stvarno instalirate na svoj računar ili pak da završite neki posao pod recimo Vindouzom ukoliko ne postoji odgovarajući program za Linuks (na primer, rad sa flešom još uvek nije tako jednostavan pod Linuksom). Najnovija verzija VirtualBoxa dolazi sa unapređenom podrškom za Direct3D tako da je i igranje novijih igara sada moguće.



Drugi program koji treba spomenuti jeste VMware. Dolazi u nekoliko verzija a ona pod nazivom Workstation Player je besplatna za ličnu upotrebu. Kreiranje virtuelnih mašina i upravljanje resursima je veoma jednostavno a stabilnost je na zavidnom nivou.


2 коментара:

  1. Kada sam pomocu avasta ocistila komp od virusa i bio je bas zarazen njima nisam znala sta da radim i izabrala sam akciju ''premesti u kavez'' a nisam ni znala sta to znaci.jesam li dobro odradila ili ne? i sta je najbolje odraditi sa virusima inace avast mi je na srpskom a ja se ne razumem u kompjutere.Unapred hvalaaa na odgovoruu :)

    ОдговориИзбриши
  2. Opcija "Premesti u kavez" je dobar izbor jer na taj način uklanjate zaražene datoteke sa računara a opet one nisu trajno obrisane za slučaj da je među njima neki vama bitan dokument koji će vam možda kasnije zatrebati.

    ОдговориИзбриши