петак, април 25, 2014

Lista fajlova

Za slučaj da na serveru imate direktorijum sa fajlovima koje želite da prikažete posetiocima u vidu neke lepe tabele kao i da im dozvolite da ih odatle direktno preuzmu, postoji nekoliko besplatnih veb aplikacija pisanih u jeziku PHP...

Prvo i najstarije rešenje kojem svi u ovakvim situacijama pribegavaju se zove AutoIndex. AutoIndex podržava poddirektorijume, prikazuje različite ikonice za različite tipove fajlova, ima opciju skrivanja određenih fajlova ili tipova fajlova od očiju posetilaca, mogućnost postavljanja (aploud) fajlova i generalno upravljanja fajlovima, pretraživanje, statistiku, šablone...


dirLIST pored osnovne funkcije prikazivanja lepo formatirane liste fajlova, ima ugrađen multimedijalni plejer za puštanje MP3 fajlova direktno iz brauzera kao i galeriju za rad sa grafičkim datotekama. Tu su i ikone, grafičke teme, postavljanje datoteka na server, limitiranje brzine preuzimanja fajlova, statistika itd.


phpFileManager se sastoji od samo jednog skripta (index.php) ali je čovek u njega stavio zaista dosta toga: kopiranje, premeštanje i brisanje datoteka i direktorijuma, podizanje fajlova, stablo direktorijuma, informacije o serveru, čak i terminal za udaljeni rad na serveru :-)


Encode Explorer je još jedan skript koji se sastoji od samo jednog fajla, nije bogat opcijama ali radi veoma dobro ono za šta je napravljen.


Ako vas zanimaju kompleksnija rešenja za deljenje fajlova, pogledajte ovde, a za uputstva kako da postavite svoj oblak tipa Gugl drajv, bacite pogled ovde. Naravno, sve ovo je besplatno :-)

Proširenja za Hrom

Pošto planiram da sa Fajerfoksa pređem na Hrom (tačnije Makston za Linuks), reših da proučim dodatke iliti proširenja koja mogu da se nađu u Guglovoj prodavnici a koja ili sam do sada koristio pod Fajerfoksom ili podsećaju na ono što sam već koristio ili je u pitanju nešto potpuno novo...


Sve u svemu, i više nego dobra ponuda proširenja za sad :-)


среда, април 23, 2014

Sopstveni oblak

A ako već posedujete sopstveni hosting, zašto ga ne pretvoriti u sopstveni oblak? Ne trebaju vam ni Gugl drajv ni Majkrosoftov drajv, dovoljna vam je besplatna veb aplikacija ownCloud, veb server sa podrškom za PHP (uz par modula koji bi trebalo da su već instalirani) i to je to. Instalacija je veoma laka: na stranici owncloud.org/install kliknite na Web Installer i preuzmite datoteku setup-owncloud.php. Nju putem FTP-a prebacite na vaš server. Sada u brauzeru otvorite ovu datoteku (npr. sajt.com/setup-owncloud.php) i aplikacija će sama najpre izvršiti proveru da li su svi preduslovi zadovoljeni a ako jesu i instalirati se. Instalacija traje jako brzo i već posle par sekundi ćete biti spremni da se ulogujete na vaš oblak: izaberite korisničko ime i lozinku za administratorski nalog i to je to.

Šta ownCloud izdvaja od rešenja o kojima smo nedavno pisali na temu dokumenata u oblaku? Pa, pre svega, to je desktop aplikacija pomoću koje ćete sinhronizovati datoteke na svom računaru sa datotekama u oblaku. Instalacija je opet jako jednostavna, preuzmete program sa adrese owncloud.org/sync-clients instalirate ga i pokrenete. Prilikom prvog pokretanja program će vas upitati za adresu oblaka a kada se uspešno poveže sa njim, upisaćete vaše korisničko ime i lozinku i sinhronizacija može da počne. Ništa lakše.


Desktop aplikacija postoji u verziji za Vindouz, Mek i Linuks.

OpenSSL / LibreSSL

Tim ljudi koji su se uhvatili posla da poprave biblioteku OpenSSL kažu da je kod veoma nepregledan i da ga je nemoguće ispraviti te da su rešili da krenu iz početka forkovanjem projekta u novi pod nazivom LibreSSL. Postavili su i sajt na adresi www.libressl.org ali pošto su previše zauzeti radom na novoj biblioteci, nemaju vremena da ga redizajniraju :-)



понедељак, април 14, 2014

Android majica


Makroi

AutoHotkey je moćan program za izradu makroa i automatizaciju zadataka koji ima za cilj da vam olakša repetativne poslove. Programom se upravlja izradom i pokretanjem skripti koje su napisane specijalnim jezikom. Skripte mogu biti jednostavne, tipa ako se pritisne određena kombinacija tastera onda treba uraditi to i to a mogu biti i veoma kompleksne za slučaj da recimo želite da automatizujete popunjavanje onlajn formulara ili čitanje podataka iz XML datoteka. Ako vam programiranje nije jača strana, u pomoć dolazi Puloverov Makro Kreator, program za snimanje makroa koji makroe snima u AutoHotkey skript jeziku.


Programi su besplatni, kako rekosmo veoma moćni, veoma dobro su dokumentovani i na sajtu možete naći pregršt već gotovih skripti tako da nema razloga da ih ne uposlite na svom računaru.

Mario preko celog ekrana

Ukoliko ste ljubitelj legendarne igre Super Mario Brothers i koristite brauzer Hrom, onda sa sajta github.com preuzmite rimejk ove igre koji može da se igra u brauzeru :-) Da biste igrali igru potrebno je da raspakujete preuzetu arhivu i otvorite datoteku pod nazivom index.html. Igra je urađena u jeziku HTML5 i ne radi u Fajerfoksu.


Inače, igra je bila dostupna na sajtu www.fullscreenmario.com ali se glupi Nintendo žalio na povredu prava pa je autor morao da je ukloni.

субота, април 05, 2014

Lansiraj svoje dokumente u orbitu

Pydio (Put Your Data In Orbit), iliti po naški Pajdo, je veb aplikacija za deljenje i upravljanje dokumentima. Pajdo je pisan u programskom jeziku PHP-u tako da vam treba veb server sa podrškom za PHP i za početak to je to. Aplikacija može da radi i bez baze podataka oslanjajući se samo na sistem datoteka ali za veće projekte koji iziskuju više od 50 registrovanih članova preporučuje se da imate instaliranu i MySQL bazu podataka. Aplikacija omogućuje pre svega podizanje dokumenata i njihovo organizovanje u direktorijume i tagovanje. Dalje, tu je deljenje dokumenata, kako među članovima tako i anonimusima. Na dokumente je moguće postavljati lozinku za preuzimanje. Interfejs je veoma prijatan za rad, podržava tehniku prevuci i pusti a vidimo da i desnim klikom na pojedine elemente iskače kontekstni meni. Uz sve nabrojano, Pajdo je besplatan i kao što smo rekli, za početak ne zahteva bazu podataka tako da ga lako možete instalirati i isprobati kako biste se uverili da li zadovoljava vaše potrebe.


Još jedna besplatna veb aplikacija iste namene koja radi bez baze podataka je QuiXplorer. Nudi standardne opcije upravljanja korisnicima i njihovim privilegijama te naravno rada sa fajlovima. Moram da prijavim da mi na Fajerfoksu nije radilo dugme za podizanje dokumenata dok je pod Hromom (tačnije Makstonom) sve radilo bez greške.


I na kraju još jedan dokaz koliko je otvoren kod dobra stvar: neko je uzeo gorepomenuti QuiXplorer, implementirao u njega ExtJS biblioteku pa smo tako dobili eXtplorer, veoma korisnički nastrojenu aplikaciju za rad sa datotekama u oblaku.


Ako vam treba nešto jednostavnije što će samo da prikaže datoteke na serveru i omogući posetiocima da ih preuzmu bez prolaženja procedure registracije, organizacije i ostalog, pogledajte specijalno pravljene  veb aplikacije za listanje fajlova.

A da li vas zanima kako da pokrenete sopstveni oblak po uzoru na Gugl i Majkrosoft drajvove?

Blog za svakoga

Pored sajta Blogger na kojem se nalazi blog koji upravo čitate, još jedno od popularnih rešenja je i sajt WordPress. WordPress nudi sve što se očekuje od jedne platforme za blogovanje: od pisanja i objavljivanja postova, preko upravljanja izgledom i proširenja funkcionalnosti aktiviranjem dodataka pa sve do interakcije sa posetiocima putem komentara i društvenih mreža. Ono što mnogi ne znaju jeste da WordPress možete besplatno preuzeti kao veb aplikaciju i instalirati je na sopstveni host. Osnovni zahtevi su da vaš hosting plan podržava programski jezik PHP (pošto je WordPress pisan u tom jeziku) i da uključuje korišćenje bar jedne MySQL baze podataka (zato što se postovi, komentari, podešavanja i sve ostalo čuva u bazi podataka). Ako ispunjavate uslove, preuzmite aplikaciju sa adrese wordpress.org/download i raspakujte je negde na svom računaru. Zatim to što ste raspakovali pomoću programa za FTP prebacite na vaš sajt, može i u neki poddirektorijum npr. sajt.com/blog. Kada završite sa prebacivanjem, u Internet čitaču otvorite adresu vašeg novog bloga (sajt.com/blog u našem primeru) i WordPress će prepoznati da je u pitanju nova instalacija te će vam postaviti par pitanja o tome kako da kreira bazu podataka. Nakon što i ovo završite imate funkcionalan blog koji samo čeka da mu promenite izgled instaliranjem neke od bezbroj tema i da počnete da ga punite postovima.


WordPress je originalno zamišljen kao platforma za blogovanje ali on može vrlo efikasno da se koristi i za pravljenje sajtova. U tom slučaju pišete statične strane umesto postova:
  • isključite komentare na sadržaje
  • ne pišite postove već stranice
  • za početnu stranicu sajta postavite neku od statičnih strana
Izgleda šašavo ali radi, i to vrlo dobro.

Ono što WordPress čini moćnom platformom jeste proširivost putem raznih dodataka:

  • već smo pisali o dodatku pod nazivom Invisible Captcha, vašem nezaobilaznom borcu protiv spema
  • Wordfence postavlja zaštitu od upada i može da vam pomogne u slučaju da vam je blog hakovan
  • Limit Login Attempts - samo ime kaže, još jedan nivo zaštite
  • Easy Table će tabele u vašim postovima učiniti interesantnijim
  • Spider Video Player za video sadržaje
  • nezaobilazni NextGEN Gallery pomoću kojeg možete dodavati galerije slika i slajdšou na vaš blog
  • Wpdevart Lightbox -  kada kliknete na sliku da se ne otvori u novom prozoru
  • Contact Form 7 - alfa i omega u pravljenju kontakt formi
  • Black Studio TinyMCE da imate više slobode kada dodajete neki sadržaj u vidžet
  • Duplicator - moćan dodatak za bekap i migraciju vašeg bloga sa jednog servera na drugi...
  • ...koji na žalost kod mene nije hteo da radi pa sam koristio BackWPup, takođe jako dobar dodatak za bekap bloga
  • WP Clone - nisam probao ali bi trebalo da je dobar alat za migraciju
  • UpdraftPlus - bekap bloga na Dropboks, mejl, FTP itd.
  • Simple Share Buttons Adder da omogućite posetiocima vašeg bloga da podele sadržaj na društvenim mrežama 
  • WP-Piwik - za praćenje statistike poseta blogu ako negde imate instaliran Piwik

WordPress teme koje možda želite da isprobate:
Inače, imate i WordPress aplikaciju za Android koja olakšava blogovanje sa telefona.

Ko to petlja sa fajlovima

Pomoću programa Phrozen Windows File Monitor možete da pratite bilo kakve promene nad fajlovima pod Vindouzom i to u realnom vremenu. Na taj način možete primetiti potencijalno neželjene aktivnosti na sistemu, npr. prilikom pokretanja nekog problematičnog programa, ako vam sistem često koči i slično.